Medikal Masaj

Vücutta hasar görmüş veya yıpranmış kas ve organların yeniden sağlıklarına kavuşabilmesi amacını taşıyan medikal masaj yumuşak dokuların uyarılarak fizyolojik bir rahatlama elde edilmesini amaçlar. Özellikle fizyoterapi alanındaki gelişmeler doğru şekilde uygulanan masajın ağrı giderici, kan dolaşımını düzenleyici ve kas yapısını toparlayıcı etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Ülkemizde uygulanan koruyucu hekimlik hizmetleri kapsamına alınmış olan tıbbi masaj reçete edilebilir ve sigorta kapsamına girebilmektedir.

Medikal Masaj Nasıl Yapılır?

Uzman hekim tavsiyesi ile yapılacak olan masajda öncelikle sorunlu bölgeler ele alınır. İşlem dıştan içe olacak şekilde vücudun farklı bölgelerine değişik özelliklerde uygulanabilir. Her kas grubunun ayrı özelliklere sahip olduğu düşünülerek bunlara özel bir uygulama sıralaması tercih edilir. Özellikle sırt, bel, bacak ve kollarda farklı sayıda seanslar ile büyük dolaşım sisteminin rahatlatılması hedeflenir. Uygulama sırasında ağrılı bölgelerin tedavisi amaçlandığından acı seviyesinde yükselme gözlenebilir. Medikal masaj uygulaması tedaviyi destekleyici olduğundan mutlaka uzman masörler tarafından yerine getirilmelidir.

Bölgesel gerçekleştirilen masaj uygulamalarında her bölgeye en az 10-15 dakika uygulama yapılmalıdır. Tüm vücut uygulamalarda ise 30 ila 45 dakika arasında bir zaman ayrılmalıdır. Bu süre hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Tam tedavi elde edebilmek için masajın kaç seans uygulanacağı dokulardaki patolojik bulgulara ve hastanın tedaviye verdiği yanıta göre belirlenebilir.

Medikal Masajın Uygulama Alanı

  • Masa başı işlerde çalışanların büyük bir çoğunluğunda bel, boyun, sırt ve baş bölgelerinde rahatsızlıklar baş göstermektedir. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalarda doğru vücut şeklinin artık sağlanamadığı birçok vaka ile karşılaşılıyor. Bu sorunlar ile baş edebilmek amacı ile yeterli hareketin yanı sıra kişilerin tıbbi destek alması da gerekir. Masaj bu durumlarda doktor tarafından gerçekleştirilen tedaviye bir ek olarak görülebilir. Günümüzde birçok tıp hekimi de hastalarına ilaç ve fizyoterapiye ek olarak masaj uygulamasını tavsiye etmektedir.
  • Birçok insanın yaşam kalitesini düşüren bel fıtığı, menüsküs, omurilik rahatsızlıkları, kemik erimesi, Parkinson gibi hastalıklarda da yardımcı tedavi metodu olarak uygulanabilmektedir.
  • Kas dokusundaki fonksiyonel yetersizlikler, spor kazaları sonucu oluşan aktif veya pasif zorlanmalar, eklem hastalıkları, yumuşak dokuda oluşan romatizma sorunu, bölgesel ödem sorunları, postür bozuklukları, skolyoz ve de selülit gibi durumlarda da uygulamanın faydası görülmektedir.
  • Fizyolojik rahatsızlıkların yanı sıra psikolojik sorunlarda da tıbbi masaj hastaya yardımcı olacak bir süreçtir. Sinir dokularına yapılacak uzman müdahaleler sayesinde özellikle depresyon, anksiyete, kaygı sorunları daha baş edilebilir bir seviyeye indirilebilir. Hastanın fiziksel ve mental olarak rahatlamasını sağlar.
  • Hamile bayanların sıklıkla karşılaştığı sırt, ayak ve bel ağrılarının tedavisinde de bu masaj yöntemi güvenli bir şekilde uygulanabilmektedir.

Medikal Masajın Uygulanmaması Gereken Durumlar

Açık yaralarda, kırık ve çıkık gibi kemik sorunlarında, aktif kas zedelenmelerinin ilk aşamalarında, bazı damar rahatsızlıklarında ve kanser hastalarında uygulama tavsiye edilmez.